Varvshistoriska föreningen i Karlskrona (VHFK), Marinmuseum och Blekinge museum välkomnar er att uppleva världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
Ni erbjuds en upplevelse ni sent kommer att glömma, besök på Sveriges enda marinbas, där ni får se det gamla varvet. Givetvis ingår en visning av den världsunika Repslagarbanan, där ni får göra ert alldeles egna rep enligt traditionella metoder.
På Karlskrona örlogsvarv besöker ni Vasaskjul och Polhemsdockan, som på sin tid beskrevs som ”världens åttonde underverk”.
På den natursköna ön Aspö i Karlskrona skärgård ligger "Museet för Rörligt Kustartilleri" som visar upp en unik samling av det rörliga kustartilleriets förbandsmateriel. Idag omfattar samlingen i princip samtlig materiel som funnits vid det rörliga kustartilleriet.
Här kan du titta och känna på pjäser, robotar, fordon, luftvärn, eldlednings- och sambandsutrustning, uniformer, se minnesrummen för det nedlagda regementet KA 2, alltihop i en härlig miljö. Stora delar av materielen är grupperad och är delvis maskerad.
Museet finns i två stora utställningslokaler samt i tre mindre rum. Sammanlagda yta är ca 1 850 m2, utöver detta finns det en del materiel placerad utomhus.
Gör ett besök nu, få en upplevelse utöver det vanliga, unik militärhistoria som är förpackad i en trevlig atmosfär och miljö samtidigt som du kan njuta av Karlskronas fina skärgård.
Guidning på plats där den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund på militärt skyddsområde i Karlskrona skärgård 1981.
Vi berättar om de ytterst dramatiska dagarna då svensk militär hade order om att öppna verkningseld mot sovjetiska krigsfartyg om dessa försökte frita ubåten.
Resan sker med båt och utöver själva grundstötningsplatsen i Gåsefjärden besöks även Minstation Killeberget, Batteri Torumskär, Batteri Killeberget, Minstation Torhamnaskär och Batteri Tjurkö. Pris per offert.
Mitt i den historiska miljön på ön Stumholmen i Karlskrona sträcker sig Marinmuseums vackra och omtalade byggnad på en pir ut i vattnet.
Här har både stora och små chansen att uppleva den svenska marinens händelserika historia på en plats som i flera hundra år tillhört försvarsmakten.
Hasslö ligger relativ långt ut i havsbandet, och vägen dit går genom ett mycket vackert skärgårdslandskap, där man bland annat passerar ett flertal naturreservat.
Vårt förslag är att man stannar till strax efter Hasslöbron och tittar på med mäktiga Västra Hästholmsfortet med anor från 1700-talets mitt. Tyvärr går fortet idagsläget endast att bese på håll och utanför stängslet, men promenaden runt är vacker.
Därifrån tar vi oss till Sandviken, och den mycket långgrunda badviken där som lämpar sig extremt bra för barnfamiljer, och har en regelrätt lagunkänsla inte minst varma dagar.
I anslutning till badplatsen finns ett av många värn i kustförsvarslinjen, och att urforska dess yttre, med bland annat det noggrannt konstruerade stenpartierna är mycket spännande.
Om man sedan fortsätter mot nordost längs kusten står ytterligare värn i anslutning till Garpahamnen att finna. Efter en lång dag med strapatser, sol och bad föreslår vi slutligen att man avrundar dagen med ett besök på det eminenta caféet Hasslödoppet
Med 20 minuter på vägfärjan kommer man ut till vackra Aspö, Sveriges mest befästa ö. Ett eldorado för den militärhistoriskt intresserade, men även ett trevligt utflyktsmål för den som gillar att bada eller cykla.
Observera att många anläggningar inte är öppna för allmänheten.
Vi på Fort Sweden rekommenderar följande tur ;
Sjukvårdstunneln, S-plats Nya ellenabben (kan endast ses utifrån)Skyddsrum något väster om Aspö skola, KA2 museet, Pjäsbrunn för 30,5 cm kusthaubits, Batteri Bollösund, Batteri Bäckastrand, 1:a pjäs batteri Ellenabben, gamla Ellenabbens fort,Drottningskärs kastell.
Gps koordinater till samtliga objekt utom skyddsrummen vid skolan finner ni under platser.
Den föreslagna turen tar ca 4 timmar att ta sig runt med cykel eller bil.